בשנה האחרונה אני סטודנטית בתוכנית – תרפיה מבוססת מיינדפולנס באוניברסיטת בר אילן. בכובעי האחר, כמאמנת עסקית מעל לעשור, אני פוגשת יום-יום, פנים מול פנים, אמונות שונות הקשורות לכסף, פחדים ורתיעה. בכל פעם כשאנו באים באימון לשפר תוצאות עסקיות של עסק, או לקבוע יעדים, אני חייבת לגעת ולברר את אמונות הלקוח בנוגע לכסף. רק כאשר הלקוח מצליח לעשות שינוי תפיסתי ביחסו לכסף ניתן להמשיך הלאה לשלב הבא. במאמר זה אחבר לראשונה כיצד אנו יכולים לשנות את התודעה והתפיסה שלנו לגבי כסף בעזרת כלים מתחום המיינדפולנס.
לפני כעשור, נדרשתי לעבור "קורס כסף" כקורס קדם לקורס מאמנים. הקשר היה נראה לי רופף, אם בכלל, ודי הכעיס אותי שאני מבזבזת את זמני על נושא שלא מעניין אותי. בדיעבד כמובן, אני יכולה לומר שקורס הכסף מהווה נקודת מפנה משמעותי בחיי.
מאז אותו קורס, הקדשתי את עצמי לבחינת הנושא הזה "כסף" והשפעתו עלינו. מה כל-כך מלחיץ אותנו בו? למה הוא מרתיע? מה יש בוא שיכול להעלות את מפלס החרדה שלנו או פשוט הרצון להתעלם ממנו ולא להתעסק. כל זאת, ללא קשר למצב חשבון הבנק בפועל. אימנתי גם נשות עסקים שהיתה להן יתרת פלוס מכובדת ובכל זאת, הן נמנעו מלהתעדכן באופן שוטף במה שהולך בחשבון הבנק.
1. הכל קשור לילדות שלנו
טבע האדם הוא להימנע מכאב. באינסטינקט שלנו נהדוף, נתרחק, נסיח את הדעת ונבצע כל עיקוף אפשרי כדי לא להתעמת מול אותו גורם שיוצר אצלנו סבל רב. אף אחד לא רוצה לגעת בתחום שמעורר אצלו רגשות של תסכול, חוסר אונים, מבוכה, בושה, אשמה ועוד. למה כסף גורם לנו רגשות מהסוג הזה?
יכולות להיות סיבות רבות, מקורן לרוב יהיה בילדות. למשל, אם כילדים אנו זוכרים את הורינו רבים על כסף, שיחה על כסף יכולה לעורר אצלינו פחד ובהלה. אם כילדים אנו זוכרים את אמא מתחננת לכסף מאבא וחווה השפלה בכל פעם כזו, נרגיש באופן לא רציונאלי בושה וחוסר אונים לבקש כסף. אפילו מלקוחות שלנו. אם איבדנו כסף בילדות ואמרו לנו שאנחנו חסרי אחריות, יתכן מאוד שנרגיש גם היום חסרי אחריות בכך שאנחנו לא מנהלים את הכסף כמו שצריך. המפגש עם כסף עשוי לעורר את רגשות האשמה והבושה על חוסר האחריות, בדומה למה שהרגשנו בילדותנו "כשתפסו אותנו על חם".
לכל אחד יש סיפור ילדות על כסף. סיפור חיובי או שלילי. סיפור שמחזק או מחליש. להבין את ההתייחסות לכסף שהיתה נהוגה בבית, עוזרת לנו להבין את מקור הרתיעה מכסף ולטפל בכך נקודתית.
2. הפער בין הרצוי למצוי
אחד מגורמי הסבל בחיינו הוא היחס שלנו לפער בין מה שיש לנו (למשל מינוס בבנק) לבין דברים שהיינו רוצים אבל אין לנו (פלוס בחשבון, חסכונות או בית למשל). חווית הפער או החוסר, הוא תוצר של חשיבה התנייתית שמאמינה שאם "היה לנו" או "כשיהיה לנו" נהיה מאושרים. אם היה לי פלוס בחשבון /בית /חסכונות /מיליון דולר הייתי מאושרת.
יתכן שבעודכם קוראים שורות אלו אתם מאמינים לזה, שלו היה לכם…..הייתם היום במקום אחר לגמרי כי הייתם יכולים לממש המון דברים שאתם לא יכולים לממש היום.
העניין הוא שזו רק אשלייה. אנחנו לא באמת יודעים מה היה קורה לנו אם היה לנו…..אנחנו מאמינים שזה יגרום לנו אושר. מחקרים מוכיחים שאנשים שזוכים בלוטו מצליחים להגדיל את מידת האושר ושביעות הרצון שלהם לטווח קצר בלבד. לאחר זמן קצר הם חוזרים לסבול אם זה בגלל דאגות שכסף מביא איתו והקושי לקבל החלטות בנוגע אליו ואם בגלל שהאשליה מתפרקת והנה יש לי כסף אבל עדיין איני מאושרת.
אחת התקופות המאושרות בחיי היתה דווקא כשהייתי במשבר כלכלי והיו לי חובות גדולים לבנק. המצב אילץ אותי להכין תקציב ולתכנן בקפידה כמה אני מוציאה בחודש לפי סעיפי הוצאה. אחרי שנים שהרגשתי ללא שליטה בנושא כסף, פתאום הרגשתי אחראית. ידעתי מה יש וכמה אני צריכה, תיעדפתי הוצאות ופיתחתי תוכנית לצמצום המינוס. בנוסף, חל שחרור במובן הזה שמצאתי דרכים ליהנות מדברים שאינם כרוכים בכסף. למשל, גיליתי את ההנאה שבקריאת ספר על חוף הים. הרגשתי כמה זה טוב שהאושר שלי אינו תלוי או מושפע מסכום הכסף שיש לי בבנק.
אין זה אומר שאיני יכולה להיות מאושרת גם בתקופות בהן אני חווה רווחה עם כסף, זה רק אומר שאין התניה בין שני הדברים.
3. הצורך שלנו בוודאות
גורם סבל שכיח נוסף הוא הצורך שלנו בוודאות/ יציבות/ ביטחון. זהו צורך אנושי בסיסי וזהו טבעם של כל בני האדם. אבל מה? המציאות היא ההיפך הגמור – אין ודאות , אין יציבות, הסביבה שלנו משתנה ללא הרף, העולם נמצא בשינוי תדיר ואנו באתגר תדיר להתאים את עצמנו לשינוי במקום להיאחז בדברים שגורמים לנו תחושת ביטחון ויציבות, לכאורה.
גם כסף אינו יכול באמת ליצור אצלנו תחושת בטחון אמתית, אלא רק אשליה של ביטחון.
רוב האנשים לדוגמא יאמרו שיש יותר ביטחון/ יציבות בלהיות שכיר – סכום המשכורת הנו ידוע וכך גם עיתויה. אך מה קורה לשכיר שיום אחד מפוטר? או החברה בה עבד נסגרת? מישהו אחר כמו מושך את הקרקע מתחת רגליו ואין לו שליטה על כך. זה לא אומר שלהיות שכיר זה רע כמובן, זה רק אומר שהביטחון בלהיות שכיר הנו אשליה שעשויה להתפרק יום אחד.
שילוב גישת מיינדפולנס לשיפור היחסים עם כסף והפחתת הכאב
אם כך מנינו שלושה גורמים, מתוך רבים נוספים, שיוצרים סבל במפגש עם כסף, אך מה ניתן לעשות עם המידע הזה? למה למרות הכאב שעשוי להתעורר באותו מפגש, חשוב לנו כן לפגוש אותו? מדוע כדאי לנו להיות מודעים למערכת היחסים האינטימית והאישית שיש לנו עם כסף ועל השלכותיה על חיינו?
כשאנחנו פוגשים את המציאות באופן ישיר וקרוב, אנו גם יכולים להתמודד.
כאשר אני פוגשת את המספרים – כמה אני מרוויחה, כמה אני מוציאה ומודעת לפער, כאשר אני מזהה מה הם ההרגלים שלי עם כסף, מבינה את האמונות שלי על כסף ועוד מידע שנמצא בתת מודע שלי – אני יכולה לבחור אחרת.
אני יכולה לחולל שינוי. מודעות מאפשרת שינוי. היא מאפשרת לנו לבחור לחשוב אחרת ולתרגם את החשיבה החדשה להתנהלות חדשה.
התנהלות חדשה יוצרת תוצאות חדשות. זו הסיבה שאנשים שעוברים תהליך של אימון בתחום הכסף משנים את תפיסותיהם והרגליהם. שינוי התפיסות וההרגלים מאפשר להם להגדיל את הכנסותיהם, אך זוהי רק אחת מן התוצאות. התוצאה העיקרית זו השינוי בתפיסה שלנו את עצמנו.
ניתן להמחיש זאת בתרשים הבא:
כשאני מתמודדת, אני מפסיקה להדחיק, אני מעלה את תחושת השליטה שלי בחיים. להעלות את תחושת השליטה שלי בחיים מעלה את שביעות הרצון ואת רמת האושר שלנו. אמנם תמיד נרצה לזכור שמידת היכולת שלנו לשלוט/להשפיע על חיינו מוגבלת, אבל עדיין החוויה שיש לנו יותר שליטה היא חוויה מיטיבה.
בואו נשתמש בדוגמא מהחיים וננסה לפענח אותה:
כשאני מבינה שאני נמנעת מלבקש כסף מלקוחות שלי או גובה הרבה פחות ממה שמגיע לי כי לא נעים לי, כי יש לי אמונה שכסף זה דבר מלוכלך, למשל, אני מבינה שיש כאן טעות תפיסתית שאינה משרתת אותי. אם אני מעלה למודעות את חוויות ילדותי שקשורות בכסף שצרבו בגופי חוויות של כאב ומבינה שהכאב הזה מנהל את חיי הבוגרים גם היום, יש לי מה לעשות עם זה. היום כבר איני חסרת אונים כמו שהייתי כשהייתי ילדה. היום אני מבוגרת אחראית עם ארגז כלים הרבה יותר גדול ויש לי כוחות להתמודד אחרת.
מאוד חשוב שתהליך המודעות יהיה מלווה בחמלה. איננו אשמים בהתניות שיצרנו עם כסף. אלו הן חלק מנסיבות חיינו שעליהן אין לנו שליטה. כדי להסכים לפגוש כסף חייבים לוותר על הביקורת, על האשמה על מה שהיה עד עכשיו, על ההזנחה, על הבושה ועל הפחד לפגוש.
עם המון רגישות ועין טובה, עם פתיחות ומוכנות להתמודד אפשר לעשות שינוי ענק. למצבנו הכספי ולרגשות שלנו כלפי כסף יש השפעה עצומה על חיינו. יחסינו עם כסף משפיע על מערכות היחסים שלנו, על הדימוי העצמי שלנו, על הערך העצמי שלנו, ויש לו השלכות על כל תחומי חיינו.
אני יכולה להעיד שמאז נאלצתי לפגוש כסף, באותו קורס כסף מדובר, אני אדם הרבה יותר חופשי. יכולת הבחירה שלי עלתה פלאים. גם בתקופות של קשיים כלכליים אני חווה רמה גבוהה של שליטה בחיי (ויש כאלו מעת לעת). היכולת שלי להתמודד עם המצבים המשתנים גדלה, הפחדים והדאגות פחתו באופן משמעותי, כי אני כבר יודעת שאני יכולה להתמודד בהצלחה עם מצבים לא נעימים. אני מחוברת למציאות ומתנהגת בצורה עניינית ולא רגשית, כמו בעבר וכתוצאה מכל אלו אני בן אדם מאושר יותר.
לחצי כאן וקראי אודות תהליך אימון ממוקד כסף ומה ניתן להפיק ממנו
תודה שרית. כל מאמר מחזק ומעצים אותי.
אני מבינה שהגיע הזמן לקחת אחריות ולהתחיל להתנהל באופן בוגר.
מבינה בהעמקה שהימנעות לא תעשה שינוי מהותי בחיי.
התהליך החל.
שוב תודה
הי שרית,
אהבתי. מזדהה עם הכתוב. במידה רבה בזכותך: לוקחת אחריות, נמצאת בעשייה עקבית ובהשתדלות לשיפור היחסים עם האמצעי שנקרא כסף תוך הבנת מקורות האושר 🙂 בהצלחה רבה!