השעה 5:30 בבוקר. אני בחופשה בצפון. שכרנו בית מקסים עם עוד זוג חברים בכפר ורדים וממש כייף. אני יורדת למטה, פותחת את החלון, נוף מדהים נשקף לנגד עיני, אני עושה לי קפה ומדליקה את המחשב. בד"כ בשבתות ובחופשות אני מתנתקת לגמרי אבל זכרתי שנשארו לי הרבה חומרי קריאה מעניינים, שאני מסמנת לי בכוכבית אדומה ומחכה ליום שיהיה לי זמן לקרוא….והרגשתי שזה הזמן המתאים.
הדבר הראשון שאני נתקלת בו הוא מחקר חדש מתחום הפסיכולוגיה החיובית, שנותן תוקף למה שאני מאמינה בו ולפיו פועלת בחיי האישיים ומעודדת את לקוחותיי לאמץ.
המחקר מציג 5 איכויות שיש בניהן לבין רווחה אישית קשר הדוק.
רווחה אישית הוא מושג שמתאר באופן כללי מצב בו האדם מרגיש טוב עם עצמו, מרוצה, מסופק ושמח על חייו.
למה זה בכלל חשוב שאהיה מרוצה, מסופקת ושמחה על חיי?
מעבר לכך שזה נעים והדרך יותר מהנה, זה בעיקר משפיע על רמת התוצאות.
תחשבו רגע על עצמכם.
איך אתם מתפקדים בימים שאתם באנרגיה טובה לעומת אילו תוצאות אתם משיגים כשאתם עובדים באנרגיה שלילית, כשאתם מצוברחים, כבדים או עייפים?
רוב האנשים מתייחסים לאיכויות הללו כאל תכונות מולדות, ש"או שיש לך אותן או שלא".
אם רק ניפתח לאפשרות שמדובר באיכויות ,שמכל מיני סיבות, לאו דווקא גנטיות, לא עוצבנו להחזיק בהן, ונהיה פתוחים ונכונים לאמץ, ללמוד ולתרגל אותן, נוכל להעלות את תחושת הרווחה האישית שלנו באופן משמעותי.
יותר מזה, אני אוהבת להתייחס אליהן כמו אל מיומנויות נרכשות. זה סטייט אוף מיינד שמאפשר לי להגיד "זה לא תחום חזק אצלי, אבל בואי נראה איך את יכולה לחזק את השריר הזה".
1 . התלהבות/קלילות
אנשים שנוטים להביע התלהבות, לצחוק וליהנות מפעילויות ואנשים, נוטים להיות בעלי חשיבה חיובית יותר בכלל וכלפי עצמם בפרט. יש להם יותר רגשות חיוביים, שביעות רצון מחייהם ומערכות יחסים שעובדות .
כדי לחזק איכות זו, הייתי אומרת שבגדול הכוונה היא, לא לקחת את עצמנו ברצינות מידי. חשוב לאזן את החלקים "הרציניים" של החיים במנות גדושות של קלילות . להכניס לתוך הלו"ז פעילויות קלילות כמו צפייה בקומדיות, בילוי עם חברים, ריקוד, פעילות גופנית ועוד. בנוסף, אפשר להכניס קלילות לתוך תחומי החיים שבהם אנחנו נדרשים להיות אחראיים. להיות אחראי אינו אומר בהכרח להיות רציני וכבד. אפשר להכניס צחוק וקלילות ליחסים עם הילדים, ליחסים עם הקולגות בעבודה ואפילו עם העובדים.
2. יציבות רגשית/גמישות
מייחסים את האיכות הזו לאנשים שלא לוקחים קשה סיטואציות ומצליחים להגיב למצבים מאתגרים רגשית בצורה יותר זורמת ועניינית. הם פחות חרדים ופחות עסוקים בפגיעות של עצמם.
יש הרבה מאד כלים שמאפשרים לחזק את היציבות הרגשית (למשל CBT, מיינדפולנס, אימון רגשי) אבל לפני שאתם נגשים לבחור את הדרך, חשוב להציב את זה כמטרה. אם אתם מרגישים שאתם רגישים מדי, פגיעים מדי, חרדים מדי ויודעים להגיד שזה פוגע ברווחה האישית שלכם, אל תקבלו את זה כגזירה משמיים. אתם יכולים להחליט לטפל בזה ולמצוא את איש המקצוע המתאים שיעזור בכך.
זו השקעה שיכולה לשנות לכם את החוויה הקיומית ומוטב שעה אחת קודם.
3. חריצות
אנשים חרוצים הם אנשים משימתיים, שקמים בבוקר ומקדמים את המשימות שלקחו על עצמם. יש להם בד"כ מטרות, יש להם תוכנית עבודה והם מוכנים להשקיע אנרגיה בלקדם דברים שחשובים להם.
הרבה פעמים אני נתקלת באנשים משימתים שדורשים מעצמם תפוקות גבוהות והרווחה האישית שלהם נפגעת ממשימתיות יתר. הם מתכננים באופן לא ריאלי כמה הם יספיקו, מתוך כוונה להספיק כמה שיותר ולא מצליחים להגיע לכל מה שתכננו. זה יוצר תסכול. אלו, צריכים למתן את המשימתיות דרך תכנון עם הערכה יותר ריאלית כמה באמת אפשר כל יום לקדם.
לאלו מכם שמרגישים שהם "עצלנים" או "איטיים" או "מפוזרים" ולא קמים בבוקר ממוקדי משימות, יש מה לעשות כדי לשנות את המצב.
כדאי להתחיל מלהציב מטרות, לא גבוהות מדי, משהו שאתם מאמינים שאתם יכולים לממש עם קצת מאמץ. אם אתם לא עושים בכלל ספורט וחשוב לכם להתחיל לעשות ספורט, תתחילו במינון נמוך ובפעילות גופנית שתהיה לכם קלה יחסית. אם אתם רוצים לקדם משהו בעבודה, תהפכו את זה למטרה ותעשו תוכנית עבודה למימוש המטרה בצעדים קטנים. את הצעדים הקטנים להכניס ליומן.
אל תשאירו את זה ברמה של " יש לי כוונה" ו"יהיה נחמד אם אקדם את זה…". אלא החליטו להיות נחושים לגבי המטרה. ככל שיותר פעמים תעמדו במילה שלכם ותעשו את מה שתכננתם לעשות, השריר הזה של החריצות יתחזק וייתן לכם מוטיבציה לקום בבוקר ולהמשיך לעשות. ככל שתעשו, גם אם צעדים קטנטנים, גם אם ההתקדמות תהיה זעירה, זה יביא לתוצאות שיגרמו לכם לתחושת הצלחה ולהרגשה טובה, שתחזק את המוטיבציה להמשיך לתכנן ולקדם דברים.
4. חמלה/עזרה לזולת
כאן זה הפוך על הפוך. דאגה לרווחה האישית של אחרים, משפרת ומחזקת את הרווחה האישית שלכם. גם כאן, חשוב שזה יהיה מאוזן ולא תרגישו שאתם רק נותנים ומתרוקנים. חשוב שזה יבוא ממקום של אמפתיה, התחשבות ורגישות כלפי אחרים אבל גם כלפי עצמכם.
זה יכול להיות חלק מהתפקיד שלכם. למשל מנהל שמתעניין בעובדים שלו ברמה האישית ותומך בהם במצבים שהם זקוקים לתמיכה. או התנדבות על בסיס קבוע או תמיכה בחבר שעובר תקופה קשה וכד'. חישבו איפה בחיים אתם יכולים להיטיב עם אחרים באופן שזה יגרום לכם להרגיש טוב עם עצמכם.
אני זוכרת ששנים רציתי להתנדב אבל משום מה לא הגעתי לזה. בטוחה שיש עוד המון אנשים טובים שיש להם כוונות טובות אבל השוטף של החיים שוטף איתו את הכוונות….
לפני 4 שנים קמתי בוקר אחד ואמרתי היום אני מרימה טלפון וסוגרת עניין וכך היה. התקשרתי לעו"ס של בית אבות שליד ביתי וביקשתי שתמצא לי קשיש/ה ערירי/ת שאוכל לארח לו/לה חברה.
מודה שלא תמיד זה קל, אבל רוב הפעמים אני באה בתחושה שבאתי לתת ויוצאת עם תחושה שקיבלתי המון.
עצרו לחשוב רגע איזו סוג של נתינה יכולה לעשות לכם טוב והכניסו אותה למסגרת קבועה של זמן ומקום. זה לא חייב להיות משהו מחייב מדי, שדורש הרבה זמן ואנרגיה. לקוח שלי בחר למשל לעזור לשכן מבוגר בענייני המחשב. השכן הזה נתקע מדי פעם ומבקש עזרה והלקוח שלי שם לב, שבכל פעם שהוא מצליח לעזור לו הוא מתמלא שמחה וסיפוק. הוא החליט שביום קבוע בשבוע, למשך שעתיים הוא יורד לדירת השכן ועוזר לו עם המחשב. על הדרך כבר נוצר קשר, שהוא מעבר למחשב….
5. סקרנות
יש אנשים סקרנים שפתוחים לרעיונות חדשים, לחוויות חיים שונות, שמוכנים ללמוד דברים חדשים, להתנסות בכל מיני דברים. אנשים שמתעדכנים ואוהבים לאתגר את עצמם, גם אם זה דורש מהם לצאת מאזור הנוחות. זה חלק ממי שהם.
גם את האיכות הזו אפשר להחליט לפתח ולהכניס אותה לחיים באופן מובנה, גם אם אתם לא מרגישים שאתם סקרנים "באופן טבעי".
להירשם לקורס/חוג/לימודים, להצטרף לקבוצת עניין כלשהי, לפתח תחביב. זה גם יכול להיות להתעדכן בחידושים שבמקצוע שלך, לקרוא מה עושים קולגות שלך בחו"ל וכד'. היום, בעידן של האינטרנט, זה מאד זמין. רק צריך להחליט ששמים על זה פוקוס ולשבץ את זה ביומן, כחלק מהשגרה.
החבר'ה התעוררו וסיפרתי להם בהתלהבות איך קיבלתי הבוקר השראה וכבר הספקתי לכתוב מאמר. זה לא שתכננתי להיות חרוצה ופרודוקטיבית. להיפך, תכננתי להיות בחופשה מוחלטת, אבל כשנוצרה ההזדמנות וההשראה עבדתי בכייף ובשמחה מתוך קלילות והתלהבות, סקרנות, רצון לתת ערך וגמישות.
מוזמנים לאמץ
באהבה,
שרית